Vegetarian sau vegetalian. La ce carențe te poți expune?

Atunci cand o persoana decide sa tina un regim vegetarian sau vegetalian de viata, dupa ce a fost mereu omnivor, se ridica o intrebare, destul de importanta- la ce carente ma voi expune sau cum as putea sa le evit? Raspunsurile in acest articol.

Diferitele forme de vegetarianism.

Regimul vegetarian se caracterizeaza prin refuzul de a consuma carne – de animale sau de peste.

Regimul pesco-vegetarian este cel care exclude din alimentatia carne, dar care permite consumul de peste si de fructe de mare.

Regimul lacto-ovo-vegetarian este cel care exclude carnea de tot felul, dar care autorizeaza produsele lacatate sau ouale.

Regimul lacto-vegetarian exclude carnea, pestele sau ouale sau dar include consumul de produse lactate in schimb.

Regimul ovo-vegetarian este cel care exclude carnea, pestele si produsele lactate, dar care include ouale.

Regimul flexitarian respecta un regim de viata vegetarian intr-o modalitate mai flexibila. In functie de situatie, flexitarienii pot consuma anumite mese cu carne sau cu peste, mai ales la ocaziile mai speciale.

Regimul vegetalian sau vegan este cel mai strict dintre toate. Se caracterizeaza prin refuzul de a consuma carne, peste sau orice alt produs care provine de la animale.

Carentele in vitamina B12. Vitamina B12 este indispensabila pentru reinnoirea celulara si contribuie astfel buna functionare a neuronilor si la buna stare a pielii. Participa si la formarea de globule rosii. Alaturi de vitamina B9 poate sa reduca nivelul sanguin de homocisteina, un compus, care in exces, poate sa duca la maladii cardiovasculare.

Un deficit in vitamina B12 poate da duca la anemie la adulti, dar si la intarzieri in crestere si in dezvoltarea psihomotorie la copii.

Vegetarienii pot consuma 2 oua, 30 de grame de branza emmentaler si 2 iaurturi natur care furnizeaza deja 100% din aportule recomandat de vitamina B12. Iar vegetalienii pot lua un supliment de vitamina B12.

Carenta in fier. Carenta in fier este raspandita peste tot in lume. Dar nu doar vegetarienii sau vegetlienii pot sa fie afectati. Fierul participa la mai multe procese fiziologice vitale, fiind prezent in globulele rosii, in muschi si ATP, molecula suport a energiei noastre celulare.

Nu uita un lucru – calciul poate impiedica absorbtia de fier, dar si consumul in exces de ceai sau de cafea. Vitamina C in schimb, il ajuta sa se fixeze.

Carenta in proteine. Proteinele nu se afla doar in carne, in produse lactate sau oua. Cerealele si legumioasele contin si ele. Dar leguminoasele nu contin cei 8 aminoacizi esentiali organismului. Deci ar trebui sa le asociezi cu anumite cereale care contin.

Carenta in calciu. Te intrebi cum sa iti faci plinul de calciu fara sa consumi produse lactate? Trebuie sa stii in acest caz, ca apa de la robinet, oleaginoasele, pestii, legumele sau algele contin o cantitate apreciabila.

Carenta in vitamina D. Sursele alimentare de vitamina D sunt animalele. Vegetalienii pot sa sufere astfel din cauza carentelor. Chiar daca un numar destul de mare de alimente este imbogatit cu vitamina D, uneori nu este de ajuns pentru a acoperi nevoile. Deci ai nevoie de un supliment, mai ales pe timp de iarna.

Lasă un răspuns