Russian Doll, serialul care este interesat de liberul nostru arbitru

O femeie in jur de 30 de ani se afla intr-o bucla temporala care o face sa traiasca la nesfarsit aceeasi zi, mereu si mereu. Depasind de departe orice cliseu, serialul Netflix este cel care abordeaza foarte reusit chestiunea existentiala si esentiala a liberului arbitru.

Ne aflam in cea mai luxoasa baie, intr-un apartament new-yorkez foarte in voga. Nadia se afla in fata unei oglinzi, inchide robinetul. Cineva bate la usa cu insistenta pentru a intra. Se aude muzica in surdina, undeva putin mai departe. Motivul – Nadia sarbatoreste azi implinirea a 36 de ani. urmeaza o noapte de distractie nebuna, cu muzica, alcool, sex si droguri. Nadia este lovita de taxi dar se trezeste din nou in aceeasi baie.

Scena care deschide serialul Netflix o vom vedea si revedea in cele 8 episoade de 20 de minute ale serialului. Serialul este astfel bazat pe principiul de bucla temporala. Protagonista se va afla mereu si mereu la punctul de plecare, condamnata sa retraiasca mereu aceleasi momente pentru a incerca sa isi schimbe destinul.

Nadia moare de mai multe ori intr-un episod- cazand pe scari, de pe un pod, in pivinita… moare intr-o explozie, impuscata sau lovita de masina atunci cand isi cauta pisica. Si de fiecare data, o regasim in baia de la inceput. Fiecare trezire va dezvalui noi lucruri si finalul este cu siguranta unul extrem de satisfacator.

Serialul abordeaza deci cu succes, o problema filosofica- avem de ales in ceea ce priveste alegerile noastre? Se opun doua viziuni- cea a lui Sartre care spune ca ne definim prin actiunile noastre de care suntem pe deplini responsabili. Suntem condamnati sa fim liberi… deci nu avem de ales…decat sa facem anumite alegeri.

O alta modalitate de a vedea lucrurile ii apartine lui Freud, care spune ca suntem ghidati de inconstientul nostru.

Lasă un răspuns