Insolația – un real motiv de îngrijorare pe perioada verii pentru părinți

Copiii ar petrece toata ziua pe plaja daca ar avea aceasta posibilitate – s-ar balaci, s-ar juca in nisip si ar construi castele la marginea apei de dimineata si pana seara. Insa, expunerea celor mai mici membrii ai familie la soarele puternic al verii este destul de periculoasa.

Parintii ar trebui sa tina cont de avertizarea medicilor si sa nu mearga cu copiii la plaja decat intre anumite ore, pentru a evita insolatia si arsurile solare. Sunt suficiente cateva zeci de minute cu sau fara palarie pe cap pentru ca soarele sa le faca rau prichindeilor.

Primele semne ale insolatiei

Insolatia sau expunerea prelungita la soare poate fi considerata ca si o urgenta medicala, reprezentand incapacitatea corpului de a-si reduce temperatura si supraincalzirea acestuia.

Organismul se racoreste cu ajutorul transpiratiei care se evapora mai repede sau mai lent. Primele semne ale insolatiei la copiii mici includ durerile de cap, crampele si durerile musculare, starea de greata si chiar varsaturile, o slabiciune exagerata si o stare de oboseala excesiva.

Simptomele propriu-zise ale insolatiei

Insolatia este o conditie care nu tine cont de varsta si cei mai predispusi sunt copiii si persoanele de varsta foarte inaintata care vor acuza vertij, puls si batai ale inimii foarte accentuate, frisoane si chiar stari de confuzie, agitatie, dezorientare bsau o stare de soc.

Primele masuri pe care le pot lua parintii in caz de insolatie

Primul lucrupe care trebuie parintii sa il faca este sa il mute pe cel mic de la soare intr-o zona umbrita, racoroasa sau chiar o camera in care exista aer conditionat – valabil mai ales pentru turistii care merg in concediu si viziteaza pe timp de vara litoralul si nu numai. Dupa ce copilul este adus in siguranta la umbra, trebuie dezbracat in asa fel incat acesta sa inceapa sa transpire si sa se declanseze procesul natural de racorire a corpului.

Hidratarea este o alta masura importanta care trebuie luata in caz de insolatie. Consumul a cateva cani de apa la temperatura camerei va ajuta trupul sa se hidrateze si sa isi recapete vigoarea. Pentru a afla temperatura exacta a corpului, parintele trebuie sa foloseasca un termometru rectal, fiind singura metoda de a afla cu precizie temperatura reala a organismului.

Cum se poate evita insolatia?

Sunt cateva masuri simple pe care oricine poate sa le ia pentru a preveni insolatia. In primul rand, evitarea expunerii la soare a copiilor intre orele 10 dimineata si 16 dupa-amiaza. Expunerea trebuie sa se faca cu imbracaminte adecvata, cu palarie sau sapca de culoare deschisa si cu multa apa consumata pe toata perioada expunerii.

Lasă un răspuns