Google Chromecast vs. Apple AirPlay – care este cea mai bună soluție de streaming

Google Chromecast si Apple AirPlay ne permit sa ne folosim telefonul inteligent pentru a controla citirea in streaming a unui sistem audio sau a unui televizor. Insa care este cel mai adaptat nevoilor tale?

Vrei sa asculti muzica de pe Spotify pe sistemul tau hi-fi? Sau sa lansezi un film pe Netflix de pe telefonul mobil si sa il urmaresti pe televizor? Doua solutii exista in acest caz – Google Chromecast si Apple AirPlay. Se regasesc deja pe numeroase aparate. Drept urmare, daca vrei sa investesti intr-un nou aparat, ce logo iti doresti sa gasesti pe cutie? Este una din aceste tehnologii mai buna decat cealalta? Dupa cum ai ghicit, acest lucru se rezuma la folosirea unui iPhone sau a unui smartphone Android.

Chromecast ofera compatibilitate mai larga. Solutia Chromecast functioneaza cu smartphone-urile si tabletele Android, iPhone si iPad dar si cu navigatoarele Chrome pe PC sau pe Mac. De cealalta parte, AirPlay este limitata la aparatele Apple. Fie ca folosesti un Android sau un iPhone, aplicatiile Google sau YouTube, Google Play Music sunt compatibile Chromecast, la fel ca numeroase alte aplicatii precum Spotify, Netflix sau Deezer.

In schimb, suportul oficial al AirPlay pe Android este mai degraba rar. In cadrul CES 2019 s-a anuntat sosirea AirPlay pe Android. Noile televizoare Samsung si alte marci sunt compatibile cu AirPlay dar trebuie sa ai un iPhone pentru a-l folosi.

Doua platforme bine reprezentate. Spre deosebire de alte platforme, nici Chromecast, nici AirPlay nu sunt legate de un echipament specific. La origine, AirPlay a fost conceput pentru a fi folosit doar cu produse Apple insa marca cu mar si-a schimbat destul de repede pozitia si AirPlay a inceput sa fie conceput pentru a putea fi integrat si de terti fabricanti. Actualmente, in jur de 12 fabricanti au adoptat AirPlay. Chromecast este integrat solutiilor audio multiroom de mai multi ani deja, inainte de aparitia lui AirPlay 2 si este cu mult in fara concurentului sau. Chromecast costa in jur de 39 de euro, mult mai abordabil decat in cazul lui AirPlay.

Ambele sunt usor de instalat. Cele doua sisteme folosesc aplicatii dedicate configurarii noilor periferice – Google Home si Apple Home. In practica, acest lucru inseamna, ca folosirea unuia sau altuia pentru a difuza continut este practic transparenta. Echipamentul AirPlay sau Chromecast apare simplu, in orice aplicatie folosita. Trebuie doar sa dai click pe icoana de AirPlay sau Chromecast si media va fi citita.

Chromecast este mai bun pentru audiofili. Daca esti preocupat de calitatea audio a melodiilor pe care le asculti, trebuie sa stii ca exista o diferenta intre cele doua sisteme, acest lucru reprezinta o chestiune de cifre – AirPlay/AirPlay 2 sunt blocate in calitate CD (16/44) in timp ce Chromecast permite o citire pana la 24/96. un detaliu destul de important daca vrei sa extragi maximul de detalii in ceea ce priveste canalul hi-fi. Insa, de mentionat este faptul ca in ceea ce priveste majoritatea din continuturi nu exista vreo diferenta, mai ales in ceea ce priveste CD-urile sau MP3-urile.

Lasă un răspuns