Colicii – simptome, prevenție, tratament, trucuri

Desi nimeni nu a gasit o cauza exacta, se pare ca bebelusii dezvolta colici din cauza alimentatiei mamei care alapteaza. Curios este faptul ca si bebelusii care sunt hraniti cu lapte praf fac colici, iar acest fapt este pus pe seama eliminarii insuficiente a aerului dupa masa.

In fond, cauzele nu sunt atat de importante, ci consecintele. Colicii se manifesta in mod destul de suparator pentru copii, cu dureri de burtica, gaze si plansete.

Totul despre colici

Colicii in general apar al copii de varste mici si se manifesta pana pe la 3 luni, cu mici exceptii. Colicii bebelusului au ca si simptomatologie plansul – bebe plange mai mult de 3 ore pe zi, mai mult de 3 zile pe saptamana – dar si eliminarea de gaze.

Agitatia si plansul bebelusului au un debut brusc, copilasul este destul de agitat, are o expresie tensionata, cu burtica intarita, spasme musculare abdomniale evidente, inrosirea fetei, anumite gesturi de inclestare a pumnilor si strangerea picioarelor spre abdomen.

Colicii se spune ca nu pot fi preveniti, asa ca indiferent cat de mult l-ar pune mama pe spate sa elimine aerul dupa masa sau indiferent ce alimentatie ar avea in alaptare, tot apar. Pentru a nu fi accentuati, se recomanda insa ca mama sa evite varza, fasolea, in general mancarea care baloneaza.

Tratamentul colicilor include in primul rand reactia parintilor – care trebuie sa fie calma, calda, bebelusul sa fie pus pe abdomenul gol al parintelui, mangaiat pe spate, eventual o carpa calda asezata pe burtica poate ajuta, iar plimbarea in brate cu siguranta il va linisti pe bebe.

Cu siguranta exista si picaturi si alte tratamente „miraculoase” la care chiar se face reclama, insa este bine ca parintii sa consulte un medic inainte de a administra orice fel de tratament, chiar si naturist.

Lasă un răspuns